Koop deze krant!

JAARGANG 24 | NR 268 | MEI 2020

IN DIT NUMMER ONDER ANDERE:

Hanneke Drenth
Cabaretière, actrice en zangeres Hanneke Drenth mist de repetitieruimte, nu ze noodgedwongen thuis zit. Creatiever wordt ze er niet van, wel dankbaarder voor wat ze heeft. “Het is nu heel lastig om op een origineel idee te komen. Alles is voor iedereen hetzelfde.” Gelukkig heeft ze nog het Spijkerlied, waarin ze elke zaterdag de zaken op een rij mag zetten.

Liever lui dan moe
Uitvreters en leeglopers waren het, luie donders die te beroerd waren om voor hun geld te werken. Onze voorouders hadden doorgaans geen goed woord over voor de zwervende medemens. Er werd dan ook alles aan gedaan om clochards op grote afstand te houden.

Zwart-wit
Vijf Haarlemmers, vijf totaal verschillende herinneringen aan de oorlogstijd. Allen brachten of brengen hun laatste dagen door in verpleeghuis Het Reinaldahuis. In de loop van enkele jaren sprak Willem Brand hen over het smokkelen van gereedschap, een vriendelijke Duitser, Droste-bonbons, een bezoek aan Berlijn en de ontsnapping aan dwangarbeiderskamp Rees.

En verder…
Interview met schrijfster Yvonne Kroonenberg, zo kijken (ex)-daklozen aan tegen de coronacrisis, recensies van spelletjes die iedereen allang kent en werken op anderhalve meter in de dagopvang.