Laatste editie

JAARGANG 25 | NR 280 | JUNI 2021

Met in deze krant:

De Hoofdzaak
Ze vallen landelijk op door hun succes, de ervaringsjongeren van De Hoofdzaak in Alkmaar. Met hun eigen verhalen over opgelopen trauma, alcohol- of drugsverslaving of dakloosheid bieden ze steun aan leeftijdgenoten die het moeilijk hebben. Zoals Shannon (28), die vijf jaar dakloos was en onder bruggen sliep. “Ik had het idee dat ik er alleen voor stond. Nu help ik jongeren door voorlichting te geven.”

Sterke juttersverhalen
Noordwesterstorm? Dan kan jutter Maarten Brugge niet slapen, kriebelt zijn bloed. Giert de adrenaline door zijn lijf, voelt hij onrust. Móet hij eruit, en met zijn jutfiets naar het Texelse strand. Windkracht tien, stuifzand om zijn oren, hangend in de wind, turend in de verte. Een jutter trotseert de elementen voor het avontuur. En voor de verhalen die hij op het strand vindt en die hij meeneemt  naar huis.

Doe-het-zelf opvang
Daklozen die hun eigen opvang beheren. Dat moet wel een zootje worden, toch? Max Huber deed onderzoek naar deze bijzondere vorm van daklozenopvang. “Ze weten zelf het beste wat ze nodig hebben”, concludeert hij. Maar ook: Zelfbeheer is niet álles aan de bewoners overlaten.

STRAATJOURNAAL is een maandkrant die wordt verkocht door dak- en thuislozen in grote delen van Noord-Holland (de Bollenstreek, Haarlemmermeer, Kennemerland, West-Friesland, de Kop van Noord-Holland en Texel). U vindt onze verkopers bij supermarkten of warenhuizen.

Nieuws

Heiko: stadsgids in Bazel

,
Heiko verloor in 2013 zijn baan, zijn huwelijk én zijn woning. Twee jaar lang woonde hij onder een brug. Op het moment dat hij besloot hulp te zoeken, kwam zijn dochter te overlijden. Zijn heil zocht hij daarna in de fles, maar inmiddels…
Mohamed de Straatjournaal verkoper showt het nieuw jack dat de verkopers nu dragen.

Mohamed Rugamana leeft als een hert in het jachtseizoen

Iedereen in de Haarlemse binnenstad lijkt hem te kennen; de bijzonder sympathieke Straatjournaalverkoper Mohamed Rugamana (54). Al elf jaar is hij verwikkeld in een procedure voor een verblijfsvergunning. Hij leeft als een hert in het jachtseizoen.…