Veelgestelde vragen

1. Wie mogen Straatjournaal verkopen?

– Daklozen (met of zonder uitkering; met of zonder opvang)

– Thuislozen:

  • mensen met een vaste woon- of verblijfplaats, maar zonder enige sociale structuur
  • ex-daklozen die zelfstandig leren wonen onder begeleiding van maatschappelijk werk
  • vluchtelingen
  • mensen die in Nederland een verblijfsvergunning hebben aangevraagd.

2. Ik zie wel eens iemand verkopen die een woning heeft, hoe kan dat?

Zie antwoord op vraag 1.

3. Krijgt Straatjournaal subsidie?

Nee. Wij zien onze mensen op straat graag als verkopers en niet als bedelaars. Wij willen ze het goede voorbeeld geven en als organisatie niet onze hand ophouden. Voor mooie projecten buiten de krant om – zoals het jaarlijks Dagje Uit voor alle verkopers – schrijven wij wel fondsen aan.

4. Waar bestaat Straatjournaal dan van?

Van de krantenverkoop. Dak- en thuislozen betalen € 1,30 per exemplaar aan Stichting Straatjournaal en mogen de krant verkopen voor € 2,50. U weet nu dus waarom u beter de krant kunt kopen dan zomaar geld geven. (Tenzij u Straatjournaal liever zo snel mogelijk ziet verdwijnen.)

5. Hoeveel verkopers heeft Straatjournaal?

Ongeveer 80 tot 100, steeds variërend.

6. De verkopers kunnen toch beter gewoon betaald werk doen?

Dat klopt. Weet u een vacature bij een baas die daklozen accepteert? Bel ons! 023 551 25 00

7. Maken dak- en thuislozen de straatkrant zelf?

Nee, een professionele redactie doet dat (1,3 fte). Dit 3-koppige team kan rekenen op 20 freelance medewerkers die bijdragen leveren tegen een luttele vergoeding.

8. Mag ik fooi geven?

U bepaalt dat natuurlijk zelf. Wel willen wij u dringend verzoeken om niet alléén geld te geven. Daarmee helpt u het project om zeep én degradeert u onze verkopers tot bedelaars; neemt u de krant dus altijd mee naar huis! Zie ook antwoord op vraag 4.

9. Hoe weet ik of iemand de krant mag verkopen?

Geregistreerde verkopers dragen een geplastificeerde pas van Stichting Straatjournaal (zie onder). Daarnaast heeft de verkoper een bon waarop zijn of haar standplaats is vermeld. (Alleen geldig met een datumstempel van de lopende maand).

10. Ik zie soms verkopers met andere titels dan Straatjournaal bij mijn supermarkt. Hoe zit dat?

Nederland telt vijf officiële straatkranten, die al meer dan 20 jaar bestaan en nauw samenwerken: Straatjournaal (Haarlem), Z! (Amsterdam), SN (Utrecht), Haags Straatnieuws en De Riepe (Groningen). Door de jaren heen zijn er ook een aantal straatkranten ter ziele gegaan, zoals het Rotterdams Straatmagazine en de Impuls (Arnhem). Het verdwijnen van deze straatkranten, en de groeiende groep werkloze Roemenen en Bulgaren (zij hadden tot 2014 geen toegang tot de Nederlandse arbeidsmarkt) hebben geleid tot een wildgroei aan nieuwe straatkranten: snel in elkaar geflanste blaadjes, gemaakt door vage en soms onbereikbare organisaties, die op deze manier geld verdienen over de rug van wanhopige mensen. Onze verkopers zijn er de dupe van omdat ze minder verkopen als gevolg van de valse concurrentie. U bent er de dupe van want u krijgt rotzooi voor uw geld.

Wilt u een bonafide straatkrant kopen, let dan op het Keurmerk Straatkrant, dat op de cover van de krant en op de achterzijde van het rode verkopershesje staat.

Staat uw vraag er niet bij, mail ons dan via onderstaand formulier