Koop deze krant!

JAARGANG 27 | NR 299 | FEBRUARI 2023

IN DIT NUMMER ONDER ANDERE:

Brute winterdagen

Je zult maar dakloos zijn terwijl de temperatuur rond het vriespunt hangt. Terwijl anderen hopen op ijspret, moet jij jezelf warm zien te houden tijdens de uren op straat. En dan blijkt op een dag dat het altijd nóg erger kan. Vier dakloze mannen vertellen over hun ergste winterervaring. Maurizio: “Ik had geen geld voor de trein, dus beukte de poortjes op het station open. Het maakt niet uit welke trein je neemt, als je maar warm kunt zitten.”

Wereldverbeteraars

We hebben allemaal zo onze ideeën over hoe de ideale wereld eruit ziet. Hoe is het als je je door idealen laat leiden in de keuze voor een bepaald beroep? Een psycholoog, politie-inspecteur en een journalist vertellen waarom ze voor hun vak kozen en of ze het geloof in de goede zaak hebben weten vast te houden.

Op de schaats

Een verordening uit de winter van 1490: dit jaar mag de stad Gouda níet onder water gezet worden. De bevolking vond het gezwier over het ijs namelijk iets té leuk. Het hele openbare leven kwam erdoor plat te liggen. Ja, ook in (veel) vroeger tijden was Nederland schaatsgek. Een duik in de historie van de grootste volkssport van de lage landen: van het geglibber op dierenbotten tot de ontwikkeling van de klapschaats.