Koop deze krant!

JAARGANG 28 | NR 309 | DECEMBER 2023

IN DIT NUMMER ONDER ANDERE:

Lang leve het licht
Een oud Germaans gebruik is doorgedrongen tot onze moderne tijd: het ontsteken van lichtjes om de duisternis te verdrijven en zo het kwaad uit te bannen. In drie artikelen kijken we eens nader naar licht: de studie van licht in de ruimte, het gebruik van licht om de winterblues te bezweren en licht als kunstvorm.

Aan tafel
Elke cultuur kent zijn feesten, en bij veel van die feesten hoort een traditionele dis. Bent u er klaar voor om te breken met traditie, en nu eens géén konijn of lamsbout op tafel te zetten tijdens de kerstdagen? Laat u het gourmetstel liever op zolder staan dit jaar? Wij hebben een paar mooie tips voor u. We namen een kijkje in de keuken van drie Afrikaanse keukenprins(ess)en en schoven aan voor een typische feestmaaltijd uit Ghana, Ethiopië en Marokko. Een paar bijbehorende recepten vindt u bij de nieuwsberichten op deze website.

Hartverwarmend
Auteur Lex Paleaux schreef het korte verhaal Ik heb er vrede mee, over een feestelijke dag die een bitterzoet randje krijgt als de schrijver zich realiseert dat iemand – slechts een paar tafeltjes verwijderd van zijn vrolijke clubje in het restaurant – haar eigen feestje helemaal alleen viert.