Koop deze krant!

JAARGANG 25 | NR 278 | APRIL 2021

IN DIT NUMMER ONDER ANDERE:

Het geluid van de lente
Het voorjaar arriveert niet in stilte, maar met veel gezang, gekwetter, gekras en gekraai. Ja, het zijn vooral de vogels die deze maanden flink van zich laten horen. Sommige mensen luisteren daar nét wat fanatieker naar dan anderen. Neem Henk Meeuwsen, die zich ‘geluidenvanger’ noemt en met zijn microfoons de natuur in trekt om de kleinste geluidjes op te nemen. We volgen Meeuwsen door de Haarlemmerhout. En hij op zijn beurt volgt zijn oren. Op zoek naar het geluid van de lente dus.

Vakbondsvoorzitter
Tuur Elzinga werd vorige maand verkozen tot voorzitter van de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV). Een overvolle agenda en forse mediabelangstelling verhinderden hem niet om ja te zeggen tegen ons interviewverzoek. Sterker nog, hij deed dat met plezier want twintig jaar geleden was hij bestuurslid van Straatjournaal. Dus zeggen wij ‘jij’ en haalt hij een warme herinnering op aan destijds. “Als scholier op Texel zat ik al een beetje in een alternatieve subcultuur.”

Spookburger
Murat is wat je noemt een spookburger. Hij bestaat officieel niet. Is hij dan illegaal in Nederland en leeft hij onder de radar? Welnee. Hij is een geboren en getogen Mug die nét iets te lang gewacht heeft met zijn schreeuw om hulp. En nu zou hij niet meer te helpen zijn. “Ik heb een postadres nodig. Dat is het hele eiereneten.”