Foto: Remco van der Kruis

Wilt u een bonafide straatkrant kopen, let dan op het Keurmerk Straatkrant, dat op de cover van de krant en op de achterzijde van het rode verkopershesje staat.

Nederland telt vijf officiële straatkranten, die nauw samenwerken: Straatjournaal (Haarlem), Z! (Amsterdam), SN (Utrecht), Haags Straatnieuws en De Riepe (Groningen).

Door de jaren heen zijn er ook een aantal straatkranten ter ziele gegaan, zoals het Rotterdams Straatmagazine en de Impuls (Arnhem). Het verdwijnen van deze straatkranten en de groeiende groep werkloze Roemenen en Bulgaren hebben geleid tot een wildgroei aan nieuwe straatkranten: snel in elkaar geflanste blaadjes, gemaakt door vage en soms onbereikbare organisaties, die op deze manier geld verdienen over de rug van wanhopige mensen.

Onze verkopers zijn er de dupe van omdat ze minder verkopen als gevolg van de valse concurrentie. U bent er de dupe van want u krijgt rotzooi voor uw geld.

Officiële verkopers van Straatjournaal dragen een verkoperspas en zijn in het bezit van een standplaatskaart. De krant die zij verkopen is gemaakt door een professionele redactie, die het beste voorheeft met de verkoper.