U vindt verkopers van Straatjournaal bij supermarkten en warenhuizen in de Bollenstreek, Haarlemmermeer, Kennemerland, West-Friesland, de Kop van Noord-Holland en Texel

Geen verkoper bij u in de buurt? Bel of mail de redactie voor het dichtstbijzijnde verkooppunt.

Onze verkopers zijn dak- en/of thuisloos

Thuislozen zijn:

  • Ex-daklozen die wonen onder begeleiding van maatschappelijk werk
  • Mensen met een vaste verblijfplaats maar zonder sociale structuur
  • Vluchtelingen en mensen die een verblijfsvergunning hebben aangevraagd

Officiële verkopers dragen een verkoperspas en zijn in het bezit van een standplaatskaart. De verkopers hebben géén arbeidsrechtelijke verhouding met Stichting Straatjournaal maar zij conformeren zich wel aan enkele gedragsregels:

  •  Altijd wisselgeld aanbieden
  • Niet de plaats bezetten van andere Straatjournaalverkopers
  • Geen alcohol/drugs gebruiken of bedelen tijdens de verkoop
Maak van uw verkoper geen bedelaar en neem altijd de krant mee!

Stichting Straatjournaal maakt geen gebruik van structurele subsidie. De verkoper kocht de krant voor € 1,65 van Stichting Straatjournaal en maakt dus een winst van €1,35. Een fooi geven mag altijd, maar wij willen u dringend verzoeken om niet alléén geld te geven. Daarmee helpt u het project om zeep én degradeert u de verkopers tot bedelaars. Neem de krant dus mee!

Portretten van een paar verkopers

Foto’s: Heidi Borgart

Eduard -Verkoper Straatjournaal

Eduard (64) komt uit Roemenië. Hij verkoopt Straatjournaal al zeven jaar, omdat hij geen ander werk heeft kunnen vinden. Zijn vaste verkoopplek is in Heiloo. Door de verkoop van de krant kan hij zich nét redden. Hij huurt een kamer in Alkmaar. Omdat hij al wat ouder is, verwacht hij geen gewone baan meer te krijgen. “Ik wacht tot ik met pensioen kan.”

Martin - Verkoper Straatjournaal

Martin (49) is een geboren Haarlemmer. Hij woont op een kamer bij het Leger des Heils, maar droomt van een leven in de Achterhoek. “Met een mooi beekje achter het huis en een lieve vrouw.” Hij verkoopt sinds twee jaar Straatjournaal. “Dat levert geld op en ik word er socialer van”, zegt hij.

Jonathan - Verkoper Straatjournaal

Jonathan (32) is de armoede in Ethiopië ontvlucht en woont in een begeleid wonenproject in Haarlem. Hij verkoopt de krant al vier jaar. “Dat is goed voor mij. Het geeft mijn leven structuur”, zegt hij. Wat hij in de toekomst wil? “Géén idee.”

Clemanca - Verkoper Straatjournaal

Clemanca (25) komt uit Roemenië en werkt al vijf jaar als Straatjournaalverkoopster. Haar drie kinderen ziet ze niet vaak. “Ze zitten in Roemenië op school en ik heb nog niet genoeg geld om ze hierheen te laten komen”, zegt ze. In Roemenië is geen werk te vinden, anders wist Clemenca het wel. “Ik zou daar graag wonen met mijn man en kinderen. Maar het gaat niet.”

Verka -verkoper Straatjournaal

Verka (32) is moeder van twee kinderen. Het ene woont bij haar en haar ouders in IJmuiden. Het andere kind is nog in Bulgarije. “De krant verkopen, is het enige werk dat ik heb. Ik kan er van leven, maar het is niet altijd een goed leven. Ik wou dat ik beter werk had.”

Mihai - verkoper Straatjournaal

Mihai (56) is vader van één zoon en werkt al acht jaar voor Straatjournaal. In Roemenië werkte hij als electricien, maar zijn hart ligt bij wiskunde. “Wiskunde is voor mij pure logica”, zegt hij. Hij kwam naar Nederland in de hoop werk en vrijheid te vinden. Hij zou graag werken als masseur of liever nog als wiskundeleraar, maar zijn gebrekkige beheersing van de Nederlandse taal maakt hem dat moeilijk. Daarom verkoopt hij Straatjournaal. Zijn vaste verkoopplek is in Haarlem. Hij hoopt ooit een officiële status in Nederland te krijgen, want wil hier heel graag blijven. “Ik hou van Nederland.”